Karpuz dilimi nasıl Filistin’in simgesi haline geldi?
‘Kim Milyoner Olmak İster’ programında Filistin bayrağı ve renklerinin yasaklanmasının ardından protesto sembolü haline gelen nesneye ilişkin soru, karpuz diliminin nasıl Filistin’in simgesi haline geldiği sorusunu gündeme getirdi. İşgal altındaki Batı Şeria’daki Cenin’den İsrail ablukası altındaki Gazze’ye kadar tüm Filistin’de yetişen karpuz, Filistin dayanışmasının en önemli simgelerinden biri.
İsrail, 1967’deki savaşın ardından Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirip Doğu Kudüs’ü işgal ettikten sonra işgal altındaki topraklarda Filistin bayrağını yasakladı. Filistin bayrağı her zaman ‘kanunen’ yasaklanmamış olsa da, bayrakla aynı renkleri taşıyan karpuz dilimi giderek direnişin sembolü haline geldi ve tişörtlerden grafitilere, posterlerden sosyal medyada emojilere kadar yaygın olarak kullanıldı. medya.
‘YA SADECE BİR KARPUZ ÇİZSEM?’
Peki karpuz dilimi nasıl Filistin’in simgesi haline geldi? The National News’den Alexandra Chaves’in haberine göre ABD’nin The New York Times gazetesi, 1993’teki Oslo Anlaşması’nın hemen ardından Gazze Şeridi’nde karpuz dilimleri taşıyan gençlerin gözaltına alındığını yazmış, ardından söz konusu detayı haberlerden çıkarmıştı. Dil ile ilgili detayları teyit edemeyeceklerini belirtti.
Karpuz diliminin simgeleştirilmesine ilişkin bir başka hikaye ise, 1980 yılında İsrail askerleri tarafından kapatılan “79 Galeri” sanat galerisinde Sliman Mansour, Nabil Anani ve Issam Badr adlı sanatçıların standıyla ilgiliydi. Buna göre The National’ın, İsrail askerlerinin siyasi olduğunu düşündükleri Filistin bayrağı ve renklerini taşıyan eserlerin yer aldığı sergiyi kapattığı haberinde Bedir, bir askere itiraz ederek, “Ya az önce bir karpuz çizseydim?” diye sordu. Asker buna şu cevabı verdi: “Buna da el konulur.” “Söylediği bilgiler paylaşıldı.
‘KAVUN ÇİZİRSENİZ BOYUTLANIR’
Mansour, olaydan yıllar sonra yaşananları şöyle anlattı: “Bize Filistin bayrağının ve renklerinin yasaklandığını söylediler. Issam onlara ‘Kırmızı, yeşil, siyah ve beyaz bir çiçek çizsem ne olur?’ diye sordu. diye sordu. Asker öfkeyle cevap verdi: ‘Müsadere edilir. Karpuz çeksen bile müsadere edilir.’ Yani karpuzdan bahsedildi ama bir İsrail askeri tarafından.” Mansur, o dönemde karpuz ve karpuz diliminin siyasi sembol olarak kullanıldığını hatırlamadığını sözlerine ekledi.
Daha sonra Sliman Mansour’un hikâyesini dinleyen Khaled Hourani, 2007 yılında “Filistin’in Öznel Atlası” adlı projesi için tuval üzerine karpuz dilimi çizdi. Bu eser daha sonra aralarında İskoçya, Fransa, Ürdün, Lübnan ve Mısır’ın da bulunduğu pek çok ülkede sergilendi. .
‘BİZİ DURDURMAK İSTİYORSANIZ BAŞKA BİR YOL BULACAĞIZ’
İsrail, 1993 yılında Oslo Mutabakatları kapsamında Filistin bayrağı üzerindeki yasağı kaldırsa da Ocak ayında kurulan Binyamin Netanyahu hükümetiyle olası bir yasak yeniden gündeme geldi. Sonunda faşist Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir polise talimat vererek Filistin bayraklarının kamusal alanlardan kaldırılmasını tavsiye etti. Ardından Haziran ayında devlet destekli kurumlarda Filistin bayrağının yasaklanması yönünde bir yasa tasarısı hazırlandı. Haaretz gazetesinin haberine göre, söz konusu yasal düzenleme İsrail Devleti’nin yasama organı olan Knesset’in de onayını aldı.
Bu yeni yasağın hazırlıklarına yanıt olarak Zazim adlı Arap-İsrail barış örgütü, Tel Aviv sokaklarında bulunan yaklaşık 12 ticari taksiye karpuz şeklinde Filistin bayrağı astı. Zazim’in karpuz kampanyasını düzenleyen Hayfa sakini Amal Saad, “Bizi durdurmak istiyorsanız kendimizi ifade etmenin başka bir yolunu bulacağız” dedi. Zizam’ın X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabında da karpuz dilimli araçların olduğu sahneler ve “Bu bir Filistin bayrağı değil” yazısı paylaşıldı. (DIŞ HABER)