Haber

Edirne’de eczanelerde Bulgar ve Yunan turist yoğunluğu

EDİRNE’deki Bulgar ve Yunan turistler kentte iğneden ipliğe tüm ihtiyaçlarını karşılarken, reçetesiz ilaç ve gıda takviyesi ihtiyaçları için de eczaneleri dolduruyor. Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, “Eczanelere başvurularının temel nedeni ilaç fiyatlarının belirli bir oranda tutulması, özellikle Türkiye’deki sağlık politikasının sağlam temelleri nedeniyle bazı ilaçlar piyasada kalmıyor” dedi. Türkiye’de nispeten ucuz ve çok güçlü bir ilaç sektörü var.Bulgaristan’, “Sağlık sisteminde bulunmayan ilaçlarla ilgili hem kaliteli hem de ucuz ilaçlara buradan ulaşabiliyorlar” dedi.

Sınır kenti Edirne’de kur farkından dolayı birçok ihtiyacını karşılamak için gelen Bulgar ve Yunan turistler, alışveriş merkezleri başta olmak üzere birçok sektörde yoğunluk oluşturuyor. Çevre ülke vatandaşları özellikle son dönemde reçetesiz ilaç ve gıda takviyesi ihtiyaçları için kentteki eczaneleri tercih ediyor. Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, soğuk algınlığına karşı koruyucu ilaç ve takviye talebinde bulunan turistlerin yoğun talebinin Türkiye’deki ilaç sektörünün kalitesi ve ucuzluğundan kaynaklandığını söyledi.

Bulgar turistlerin özellikle son 2-3 yıldır döviz kurunun artmasıyla birlikte Edirne’ye ilgilerinin arttığını belirten Kılıçcıgil, “Özellikle hafta sonları çok sayıda Bulgar vatandaşını Edirne’de ağırlıyoruz. Ancak Bulgar vatandaşları da Edirne’ye akın ediyor.” çeşitli sağlık harcamaları konusunda endişeleniyorum.” Edirnemizdeki eczanelerden ihtiyaçlarını karşılamaya başladılar. Eczanelere başvurularının temel nedeni, Türkiye’deki sağlık politikasının sağlam temelleri nedeniyle ilaç fiyatlarının belli bir oranda tutulması, ancak bazı ilaçların nispeten ucuz kalması ve Türkiye’de çok güçlü bir ilaç sektörünün bulunmasıdır. “Burada özellikle çeşitli ilaç ve gıda takviyelerinde çok ciddi bir üretim kapasitemiz var. İşin aslı şu ki, sağlık sistemindeki, Bulgaristan’da bulunmayan ilaçlarla ilgili hem kaliteli hem de ucuz ilaçlara burada ulaşabiliyorlar.” dedi.

‘VİTAMİN VE GIDA TAKVİYELERİNE TALEP ÇOK FAZLA’

Vitamin ve gıda takviyesine talebin yoğun olduğunu anlatan Kılıçcıgil, “Sadece ilaca değil, çok önemli miktarda vitamin ve besin takviyesine olan talep de ilaç talebinden çok daha fazla. Bulgar vatandaşlarının birçok besin maddesine yönelik talepleri var. Takviyeler, özellikle kolay soğuk algınlığı için ve çeşitli destek amaçlı kullanılanlar.”

‘PARA ÖDEMEYLE REÇETELİ İLAÇ SATIN ALMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Bulgaristan’dan gelen bir kişinin kendi ülkesinde yazdığı reçeteyle Türkiye’den ilaç alamadığını hatırlatan Kılıçcıgil, “Bazı ilaçların reçeteyle satışına ilişkin kanun ve yönetmeliklerde katı düzenlemelerimiz var. Eczanelerimiz bu düzenlemeler çerçevesinde hareket ediyor. Bulgar vatandaşları reçeteyle gelir, reçete Bulgaristan’a gönderilirse” Türkiye’de yazılmasına rağmen Türkiye’de geçerliliği yok. Türk hekim tarafından muayene edildikten sonra reçete edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle reçete taleplerinin mutlaka karşılanması söz konusu değildir. Ancak Bakanlığın belirlediği sağlık turizmi çerçevesinde Edirne’mizdeki hastanelerin de Bulgar vatandaşlarına hizmet verdiğini ve bunu “Ülkemizde bir gelir kalemi olarak görüyoruz. Türk doktorlarımız reçete ederse ilaçları Bulgarlara ulaştırıyoruz” dedi. Vatandaşların pasaportlarını kullanarak, yani normalde para ödeyerek reçeteli ilaç satın alması mümkün değil” dedi.

‘ARZ-TALEP İSTİKRARINDA SORUN OLMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Yoğunluğun kentteki arz-talep dengesinde sorun yaratmayacağını kaydeden Kılıçcıgil, “Bulgaristan 7 milyon nüfuslu bir ülke. Edirne’ye hafta sonu başvuranları değerlendirdiğimizde bunun gerçekleşmesi mümkün değil” dedi. 90 milyon nüfuslu güçlü bir ülkenin arz-talep istikrarında sorun yaratmaları sadece Edirne’de değil, Türkiye’nin sınır kapılarına yakın birçok şehirde benzer durumlar var. tüm bunların yoğunluğu Türkiye’nin dinamiklerini bozacaktır.Bilindiği gibi ilaç fiyatları euro kuru üzerinden hesaplanıyor.Bu euro kuru eskiden yılda bir kez şubat ayında hesaplanıyordu.Özellikle enflasyonun hafif olduğu bu dönemlerde. Daha yüksek, Sağlık Bakanlığı bunu yılda iki kez değerlendirmeye başladı. En son Temmuz ayında bir güncelleme gördük. Aralık ayında tekrar olması muhtemel. Sağlık Bakanlığı’nın ilaç firmalarıyla güçlü bağlantıları var. Bu konuda herhangi bir sorun yaşamıyoruz. şu anda. İşin gerçeği, piyasada bulunmayan ilaçların küresel tedarik zincirlerinden kaynaklanan yükler ile ilgili olmasıdır. Bunlar sadece bizim değil dünyanın genel sorunlarıdır” dedi.

‘İlacın kalitesinden memnunlar’

Eczacı Şükrü Ciravoğlu da turistlerin Türk vatandaşlarının kolaylıkla ulaşabilecekleri vitamin ve bitkisel takviyeleri tercih ettiğini anlattı. Ciravoğlu, “Halkımızın kolaylıkla ulaşabildiği soğuk algınlığı ilaçları, vitaminler, bitkisel takviyeler gibi ilaçlar çoğunlukla satın alınıyor. Reçeteli ilaçları yurtdışındaki vatandaşlara olduğu gibi vatandaşlarımıza da bu fiyata temin etmek mümkün değil. Kendi vatandaşlarımızdır. Bir diğer tercih sebebimiz de Türkiye’nin önemli ve kaliteli bir ilaca sahip olmasıdır.” “İlaç sektörümüzün bugün dünyanın birçok ülkesine ihracat yaptığı göz önüne alındığında, Bulgar vatandaşlarının da ilaçların kalitesinden memnun olması, bunun etkenlerinden biri de Sağlık Bakanlığımızın bu alanda çok sıkı kontrol ve denetim yapmasıdır. Dolayısıyla bu alanda çok sıkı denetim ve denetimler yapılıyor. Gelişen bir süreç ve ülkemiz adına sevindirici bir konu.” İfadelerini kullandı.

haberakcakent.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu